Inleiding en leeswijze Esther

Als je de context kent van de mensen uit het verhaal of van de eerste lezers/luisteraars, dan kun je beter begrijpen wat de tekst betekent. Daarom eerst een korte introductie op het Bijbelboek Esther en daarna een manier van lezen van de Bijbel.

Mordechai waarschuwt Esther

Inleiding Esther

De geschiedenis van koningin Esther speelt zich waarschijnlijk af ergens tussen 486 – 475 v. Chr. Dit was tijdens de eerste helft van de regeringsperiode van koning Ahasveros (ook wel bekend als Xerxes I) die van 486-465 als 5e koning van het Perzische Rijk regeerde. Want de Perzen hadden het Babylonische rijk, dat Israël had overwonnen (605 v. Chr.) en Jeruzalem en de tempel in de as gelegd had (587 v. Chr.), verslagen in 540/539 v. Chr.

Koning Xerxes had aanvankelijk grote militaire successen gehad, maar in de periode dat koningin Esther ten tonele verschijnt had hij een paar grote nederlagen geleden in o.a. Griekenland. Hij laat die regio daarna voor wat het is en probeert zijn rijk aan de andere kant uit te breiden. In ons verhaal komt hij over als een beïnvloedbare, onvoorspelbare en gevaarlijke man.

Esther, Mordechai en de andere Joden uit ons verhaal waren (kinderen van) Joden die níet naar Jeruzalem waren teruggekeerd toen ze daar van de eerste Perzische koning toestemming voor kregen (Ezr. 6:3), maar Joden die al een paar generaties leefden in een heidense omgeving en daar hun geloof in God vorm probeerden te geven.

Ligging Susa in Esthers’ tijd

Bronnen:

  • Ezra, Nehemiah, and Esther for Everyone’ van J. Goldingay (2012)
  • ‘The Bible and Its Story, Volume 6’ van C. F. Horne en J. A. Brewer (1909)
  • Esther: Evangelical Exegetical Commentary’ van A. Tomasino (2016)
  • New Bible Dictionary’ artikel over ‘Cyrus’ van D. J. Wiseman (1996:250)
  • Logos Bible Software Media Tool

Leeswijze

Na het ontdekken van de context van een Bijbelboek is mijn advies om langzaam te lezen en op te schrijven wat je opvalt, niet begrijpt, mooi of moeilijk vind. Ook kun je nu al nadenken over welke toepassingen je hier voor je eigen leven uit kunt halen.

Stel je zelf ook de vraag waar je Jezus en Zijn verlossingswerk in het gelezen gedeelte kunt vinden of wat je van God, Jezus en/of de Heilige Geest kunt leren.

Probeer tijdens en na het lezen en schrijven ook eens stil te worden om te luisteren naar wat God jou wil vertellen.

Probeer uiteindelijk met iemand anders te bespreken wat je zoal gevonden hebt. Dit kan bijv. elke dag even via Whats App of elke week met een belletje. Samen weet én leer je meer van God en dat is genieten!

Zondag kun je luisteren naar een meditatie over Esther. Wellicht hoor je terug wat je zelf al ontdekt hebt, of leer je iets nieuws. Beide is mooi en opbouwend.

De online kerkdienst en meditatie zal zondagmorgen via kerkomroep.nl en/of via cgkpekela.nl en/of via facebook.com/CGKPekela te volgen zijn. Bekijk evt. ook de eerste meditatie ter voorbereiding via cgkpekela.nl.

Veel zegen bij het volgen van het Bijbelleesrooster!

Eén antwoord op “Inleiding en leeswijze Esther”

Reacties zijn gesloten.